english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Ipari K+F

Egy irodaépület kettős héjazatú üvegezésének hőtechnikai értékelése; a kettős üvegezés hatásának vizsgálata az épület energiafogyasztására; javaslatok megfogalmazása

Tanszéki munkatárs: Dr. Szánthó Zoltán

Egy újonnan kivitelezett budapesti irodaépületet esztétikai okokból kettős üveghéjazattal láttak el. Az átszellőztetett kettős héjazat feladata a külső árnyékolás kiváltása lett volna. Bár az irodahelyiségekben komfortproblémák nem merültek fel, a kettős üvegezés közötti légréteg nyári intenzív felmelegedése miatt a megbízó a megoldás energetikai értékelésére kérte fel a Tanszéket.

Az épületbe jutó sugárzási nyereség meghatározására két igen egyszerű, a légréteg és az üvegszerkezetek hőmérlegén alapuló modellt dolgoztunk ki, amelyek igen jó egyezést mutattak egymással és a mérési eredményekkel is. Az építészeti korlátok miatt a légréteg kiszellőztetése nem lett megfelelő, és ezen utólag csak irreális költségekkel lehetne javítani. A kettős üvegezés még ezen hiányosságok mellett is kedvezőbb energetikailag, mint a legjobb minőségű egyszeres üvegezés lett volna. A belső hőterhelést a két üvegréteg között elhelyezett árnyékolókkal lehetne esetleg csökkenteni, ekkor azonban a belső terekben világításból származó többlet hőnyereség jelenne meg.