english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Ipari K+F

Szimulációs számítások végzése multifunkciós pirolízisolaj desztilláló készülék tervezéséhez

A Petrol Kft. megbízásából szimulációs számításokat végeztünk 1 m3–es szakaszos, multifunkciós, pirolízisolaj vákuumdesztilláló készülék tervezéséhez. A desztilláció célja pirolízisolajból (1. elegy) és hidrogénezett pirolízisolajból (2. elegy) benzin- és gázolaj frakciók kinyerése. Emellett feladatunk volt még N-metil-2-pirrolidon vízmentesítése is (3. elegy).

A (nem-hidrogénezett) pirolízisolaj (1. elegy) desztillációját vákuumban kell végezni az üst hőmérsékletének csökkentése érdekében, ami nem csak annak fűtését nehezíti meg, de a benzinfrakció polimerizálódásához is vezethet. A desztilláló oszlop belső szerkezetének rendezetlen töltetet választottunk, és meghatároztuk a geometriai (töltetmagasság, belső átmérő) és üzemeltetési (fejnyomás, refluxarány) paraméterek értékeit. A 3. elegy vízmentesítése, szintén vákuumban, a fenti oszlopon alacsony refluxarány mellett megvalósítható.

A hidrogénezett pirolízisolaj (2. elegy) feldolgozásához egy második, nagyobb elméleti tányérszámú szakaszos desztilláló oszlop szükséges, ugyanakkor a művelet atmoszférikus nyomáson is végezhető. Belső szerkezetként rendezett töltetet választottunk.

További információ: Dr. Láng Péter

Az 1. elegy szétválasztásával kapott termékek Engler (ASTM D86) desztillációs görbéi