english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Ipari K+F

Fluidizációs és vibrofluid szárító vizsgálata és fejlesztése

Ipari partner: Dr. Bata Zrt.

Tanszéki munkatársak: Dr. Örvös Mária, Dr. Poós Tibor, Dr. Szabó Viktor

Kulcsszavak: fluidizációs szárító, vibrofluid szárító, szemcsés anyag szárítás

Az ipari partner megbízásából a mezőgazdasági tápanyag előállító üzem telephelyén működő fluidizációs szárítók energetikai vizsgálatát végeztük el. A szárítók feladata, hogy mezőgazdasági célokra felhasznált, különleges adalékokkal bevont cikóriát és egyéb szemestermékeket a kívánt nedvességtartalomra szárítsák. A telephelyen különböző kialakítású fluidizációs szárító üzemel, ezek esetleges cseréje, illetve az üzem bővítése indokolta a meglévő típusok közül az üzemeltető számára megfelelő változat kiválasztását és annak beszerzését. 

Feladatunk volt eldönteni, hogy a telephelyen lévő szárítótípusok közül melyik volt energiafelhasználás szempontjából a legkedvezőbb. A típusok összehasonlításához a helyszínen üzemi méréseket végeztünk. Mérési eredmények alapján a szárítás fajlagos üzemanyag és fajlagos villamos energia fogyasztását határoztuk meg. Két különböző kialakítású fluidizációs szárító képe az 1. ábra/a-n, a szárított anyag pedig az 1. ábra/b-n látható.

1. ábra. a) Vizsgált fluidizációs szárítók, b) a szárított szemestermék

Továbbá szakvéleményt készítettünk az ipari partner mezőgazdasági tápanyag előállító üzemére beszerzésre került vibrofluid szárító fejlesztésére. A készülékben egy vízszintes elrendezésű 7,5x1,5 m méretű perforált tartólemezen egy sűrű szövetháló helyezkedett el. A szárítógáz a szövethálót olyan mértékben megemelte, hogy rövid időn belül annak rögzítését tönkretette. Megállapítottuk, hogy a készülék konstrukciós hibáin kívül, a szövetháló nagy áramlástani ellenállása is közrejátszhatott a meghibásodásban. Munkánk során megmértük a Megbízó által adott három különböző lyukosztású perforált lemez és egy szövetháló kialakítás áramlási ellenállását. Méréseinket az ÉPGET Tanszék Stokes Laboratóriumában végeztük el. Különböző szempontok szerint értékelve az eredményeket, javaslatot tettünk a megfelelő tartólemez és szövetháló elrendezésre.

A 2. ábra/a-n a vizsgált vibrofluid szárító látható az üzem területén szétszerelt állapotban és a 2. ábra/b-n pedig a perforált tartólemez.

2. ábra. a) A vizsgált vibrofluid szárító, b) a perforált tartólemez

A szakvélemény elkészítéséhez szükséges méréseket korszerű műszerezési és adatgyűjtő rendszerrel végeztük el. A helyszíni méréseken kívül az ÉPGET Tanszék laboratóriumainak infrastruktúrája lehetőséget adott a szükséges vizsgálatok végrehajtására. A szárítólevegő nedvességtartalmának meghatározására digitális hő- és nedvességtartalommérők, a szemestermék felületi hőmérsékletének mérésére infrahőmérő, tömegének és nedvességtartalmának meghatározására mérleg és szárítókamra, továbbá a szükséges szárítási paraméterek rögzítésére számos hőelem állt rendelkezésünkre.