english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Pályázati K+F

Energiafogyasztási és felhasználói profilok létrehozása jellegzetes épülettípusokra nagyméretű okos mérőkre épülő adatbázis alapján

Az ÉPGET Tanszék által vezetett „Energiafogyasztási és felhasználói profilok létrehozása jellegzetes épülettípusokra nagyméretű okos mérőkre épülő adatbázis alapján" című kutatási projekt 2018. októberében indult és várhatóan 2021. szeptemberéig tart. A projekt célja a KOM Zrt. által vezetett 2018. szeptemberében zárult "Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt" keretében 8.859 épületben mért és összegyűjtött adatok feldolgozása és elemzése. A mintaprojekt egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy épületszintű, nagy időbeni felbontású adatok alapján fogyasztói szokásokat vizsgáljunk és energiafogyasztási trendeket határozzunk meg különböző épülettípusokra. A projekt eredményeképp várhatóan pontosabb kép nyerhető a magyar épületállomány valódi energiafogyasztásáról, valamint országos szintű energiafogyasztási profilok határozhatók meg, amely segítheti a "smart-grid" koncepció kialakítását. A projektről részletesebben olvashatnak itt.

A K 128199 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a K_18 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

További információ: Dr. Csoknyai Tamás, csoknyait@mail.bme.hu

 

 

 


1. ábra Okos mérő a Hegyvidéki Önkormányzat épületében

 


2. ábra A Hegyvidéki Önkormányzat épületének tetején található fotovoltaikus mező termelését is okos mérők rögzítik

 


3. ábra Egy háztartás villamos energia hálózatból vételezett fogyasztása az év egyes napjain (piros: átlag; kék: 95%-os konfidencia intervallum)

 


4. ábra:
Napelemek által termelt, a hálózatba táplált villamos áram egy adott épületben, az év egyes napjain (piros: átlag; kék: 95%-os konfidencia intervallum)

1570988544_17.jpg