english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Pályázati K+F

Lakóépület állomány- és villamos energia modellek integrált fejlesztése és dekarbonizációs forgatókönyvek elemzése

A konzorciális projekt célja két, egymásra kölcsönös hatást gyakorló folyamat együttes, összehangolt modellezése. A konzorciumi főpályázat keretében a BME ÉPGET Tanszék meglévő, lakóépület szektor energetikai modelljét fejlesztjük tovább. A továbbfejlesztett modell elsődleges célja a villamos hőellátásra való áttérés és a napelemes villamos energiatermelés együttes alkalmazásának hosszú távú vizsgálata energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából. Ehhez a modellt újra kell alkotni, mert a meglévő modell erre a célra nem megfelelő, elsősorban a napelemes áramtermelés ingadozó jellege miatt.
A másik modell a Budapesti Corvinus Egyetem konzorciumi társpályázata keretében kerül továbbfejlesztésre, szintén egy már meglévő saját modellre építve. Ezen modell célja a villamos energiaellátás megújuló energiahordozó összetételét növelő folyamatok hosszú távú elemzése. A két trendet eddig egymástól függetlenül, a kereszthatásokat nagyon leegyszerűsítve vizsgálták, pedig az épületállomány hőellátásának villamosítása és a napelemek terjedése jelentős hatást gyakorol a villamos energia megújuló energiahordozó tartalmára és viszont, a villanyáram megújuló részarányának növelése visszahat az épületek fosszilis energiafelhasználására és széndioxid kibocsátására.
A trendek együttes hatásainak vizsgálata jól összehangolt fejlesztést és modellezést, együttműködést igényel a két szakterület képviselői között. A projekt eredményeképpen a jelenleginél lényegesen pontosabb képet kaphatunk a lakóépület állomány energiafelhasználási trendjének és a villamos energiahordozó összetétel hosszú távú folyamatairól, a vonatkozó klímasemlegességi célkitűzések várható teljesítéséről.

 

Témavezető: Dr. Csoknyai Tamás (csoknyai.tamas@gpk.bme.hu)

Kutatók (BME): Dr. Horváth Miklós, Gergely László, Szagri Dóra, Dr. Szalay Zsuzsa

Kutatók (Corvinus): Dr. Mezősi András, Dr. Szabó László

 

A K 421397 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a K_22 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 

Futamidő: 2022-2026