english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Pályázati K+F

KNOwNEBs - A nem energetikai mutatók integrálása az energetikai auditálási protokollba a javaslatok gyakorlati megvalósításának elősegítése érdekében

 

Finanszírozó: Európai Unió

 

Projekt időszak: 2022-2025

 

Projekt leírás:

Az energiaauditok jelentős hatással vannak az energiahatékonysági beruházásokra, mivel konkrét épületre szabott ajánlásokat adnak, és segítenek megszüntetni az energiahatékonysági intézkedések alkalmazását gátló információs hiányosságokat. A jelenlegi gyakorlatban elterjedt energiaauditok azonban általában csak a közvetlen energiaköltség-megtakarításokra fókuszálnak, míg az olyan nem energetikai előnyöket, mint a termékminőség javítása, a helyiségek komfortja, a termelékenység növelése, a karbantartással kapcsolatos állásidő csökkentése és más jelentős előnyök nem vagy alig kerülnek figyelembe vételre.
Ez azt jelenti, hogy az energiahatékonysági intézkedések valódi értékét az energiaauditok során általában alábecsülik, az auditorok, a tanácsadó cégek, de a politikai döntéshozók egyaránt. A jelenlegi megközelítésben alig tárják fel a nem energetikai előnyöket, az energiaauditokat és azok bemutatását gyakran csak az energiamegtakarításra összpontosítják.
A KNOWnNEBs projekt célja, hogy feltárja a nem energetikai hasznok értékét, és beépítse azt az energiaauditok gyakorlatába. E célból interjúkat és felméréseket végzünk az auditált vállalatokkal, és más érintettekkel. Ennek eredményeképpen meghatározzuk azokat a releváns kiegészítő mutatókat, amelyeket a jövőbeni auditok során figyelembe kellene venni. A fejlesztett új rendszertől azt reméljük, hogy elősegítik az energiahatékonysági intézkedések gyakorlatban való alkalmazását, elterjedését.

 

További információ angol nyelven