english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Profil

Hővisszanyerők energetikai teljesítőképessége

Kutatómunkánk célja a levegőkezelő központokban és központi szellőztető berendezésekben alkalmazható hővisszanyerők energetikai teljesítőképességének vizsgálata. Különös hangsúlyt fordítunk olyan új fejlesztésű, alacsony energiaigényű, valamint még kísérleti stádiumban lévő technológiák vizsgálatára, melyek esetén a hőátvitel mellett nedvességátvitel is történik az elszívott levegő hő- és nedvességtartalmának hasznosítása során.  A kísérleti vizsgálatok elvégzéséhez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Macskásy Komfort és Klímatechnikai Laboratóriumában kifejlesztésre került egy Hővisszanyerős Mérőállomás (HVM), amely lehetővé teszi a különböző típusú, valós méretű hővisszanyerők hatásfokának vizsgálatát különböző légállapotok és üzemi paraméterek mellett. Az ábra a HVM kísérleti mérőállomást egy ipari megbízás keretein belül megvalósuló Zehnder ComfoAir Q350 berendezés kísérleti vizsgálata közben mutatja. 

A kísérleti mérőállás

Megvalósult projektek

 • Három Ångström (Å) pórusméretű molekulaszűrő szorpciós bevonatú regeneratív forgódobos hővisszanyerő szenzibilis, látens és totális hatásfokának kísérleti vizsgálata. Ennek célja a hővisszanyerő hő- és nedvességátviteli tulajdonságainak vizsgálata különböző üzemviteli paraméterek változtatása mellett, valamint a gyártó által közölt szűk műszaki adatszolgáltatás nagymértékű kiterjesztése.
 • A fenti forgódobos hővisszanyerőben az elszívott ágban áramló levegő szén-dioxid tartalmának a hővisszanyerőn keresztül a befújt, frisslevegő ágba történő keresztszennyeződés mértékének kísérleti vizsgálata. Változó paraméter a szellőző levegő térfogatárama, a forgódob rotációs sebessége és az üzemviteli paraméterek.
 • Ellenáramú polimer membrán (polietilén-poliéter-kopolimer) anyagú (ERV) hő- és nedvességátvitelre, valamint polisztirén anyagú csak hőátvitelre alkalmas (HRV) hővisszanyerők szenzibilis, látens és totális hatásfokának összehasonlító vizsgálata kísérleti módszerrel. Cél az energetikai teljesítőképességük vizsgálata különböző éghajlatú Európai régiókban.

Támogatók

 • Bólyai János Kutatási Ösztöndíj (2018-2021)
  Téma címe: Klímatechnikai rendszerek energiafelhasználásának szimulációs vizsgálata
  Támogató: Magyar Tudományos Akadémia
 • ÚNKP Bólyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj pályázat (2018-2021)
  Téma címe: Lakóépületek energiafelhasználásának vizsgálata dinamikus szimulációval
  Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • NKFIH PD_18 kutatási pályázat (2018-2021)
  Téma címe: Klímatechnikai rendszerek energiafelhasználásának szimulációs vizsgálata
  Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
 • OTKA PD3 Kutatási Ösztöndíj (2015-2018)
  Téma címe: Regeneratív hővisszanyerő hatásfokának, valamint hő-és nedvességátviteli tulajdonságainak vizsgálata alacsony külső léghőmérsékletek esetén 
  Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A témával kapcsolatos kutatásokat Laith Faisal Abdelrazzaq Alhyari és Dr. Kassai Miklós végzik.